Comunicate de presă

2 companii au depus oferte īn cadrul licitaţiei pentru multiplexurile de televiziune digitală

08.05.2014

 
Īn cadrul procedurii de acordare a celor cinci multiplexuri de televiziune digitală, Autoritatea Naţională pentru Administrare şi Reglementare īn Comunicaţii (ANCOM) a primit pānă la data limită de depunere a candidaturilor două oferte din partea  RCS & RDS S.A. şi a Societăţii Naţionale de Radiocomunicaţii S.A.
Pānă la data de 15 mai 2014 comisia de licitaţie va analiza dosarele de candidatură, va decide şi va anunţa admiterea sau respingerea candidaţilor īn etapele viitoare ale licitaţiei. Ofertele iniţiale ale companiilor calificate vor fi evaluate de către comisie pānă la data de 22 mai 2014.
Procedura de selecţie competitivă presupune ca fiecare ofertant să depună o ofertă iniţială prin care să indice numărul de multiplexuri pe care doreşte să le achiziţioneze. Īn cazul īn care cererea depăşeşte numărul de multiplexuri disponibile, se vor organiza runde primare de licitaţie pānă cānd cererea nu mai depăşeşte oferta. Īn cadrul licitaţiei sunt disponibile 5 multiplexuri, patru īn UHF şi unul īn VHF, īn standard DVB-T2. Prin intermediul primului multiplex īn UHF (MUX 1) se vor transmite „free to air”, īn condiţii transparente, concurenţiale şi nediscriminatorii, posturile publice şi private de televiziune care se transmit īn prezent īn sistem analogic terestru, īn conformitate cu prevederile Legii audiovizualului.
De asemenea, potrivit Strategiei elaborate de către Ministerul Societăţii Informaţionale, acest multiplex va trebui să asigure o acoperire īn recepţie fixă de 90% din populaţie şi 80% din teritoriu pānă la 31 decembrie 2016, fiind singurul multiplex din cele 5 disponibile care are astfel de obligaţii de acoperire. Pentru celelate multiplexuri (MUX 2, MUX 3, MUX 4 şi MUX 5), operatorii vor avea obligaţia ca pānă la 1 mai 2017 să aibă īn funcţiune cel puţin 36 de emiţătoare pentru fiecare dintre reţelele corespunzătoare acestor multiplexuri, instalate cāte unul īn fiecare zonă de alocare.
Preţul de pornire īn licitaţie pentru fiecare multiplex este de 300.000 euro - taxa minimă de licenţă stabilită de către Guvern, la propunerea ANCOM. Toate licenţele vor fi acordate pentru o perioadă de 10 ani, acestea urmānd să intre īn vigoare īncepānd cu 17 iunie 2015. Cāştigătorii vor avea obligaţia de a achita taxa de licenţă rezultată īn urma licitaţiei īn cel mult 90 de zile calendaristice de la data anunţării rezultatelor procedurilor de selecţie.
Īn Romānia, procesul de tranziţie de la emisia analogică terestră de televiziune la emisia digitală terestră trebuie să se īncheie pānă la data de 17 iunie 2015, conform Acordului Geneva 2006 semnat de Romānia şi Strategiei adoptate de Guvern. La data de 17 iunie 2015, orice transmisie analogică terestră va īnceta, aceasta fiind īnlocuită cu transmisia digitală terestră a programelor de televiziune şi servicii multimedia suplimentare.