Comunicate de presă

Tarife mai mici de roaming pentru călătoriile īn UE de la 1 iulie 2014

18.06.2014
 
Utilizatorii romāni de telefonie mobilă și internet mobil se vor bucura de tarife mai mici pentru serviciile de roaming īn călătoriile din spațiul Uniunii Europene, īncepānd cu 1 iulie 2014, īn cazul utilizării planului tarifar de bază (Eurotarif). Scăderile tarifare sunt īntre 20-55% față de tarifele aplicabile īn prezent, astfel că utilizatorii vor plăti maximum 0,19 euro/minut (fără TVA) pentru un apel efectuat, 0,05 euro/minut (fără TVA) pentru primirea unui apel și cel mult 0,06 euro (fără TVA) pentru trimiterea unui mesaj text (SMS), cea mai mare reducere fiind īnregistrată īn cazul serviciilor de date (inclusiv accesul la internet), pentru care tariful maxim va fi de 0,20 euro/MB (fără TVA).   
Aceste tarife maximale constituie plafonul pe care furnizorii sunt obligaţi să īl respecte īn cadrul planului tarifar de bază (Eurotarif), dar ei pot să pună la dispoziția clienților tarife mai mici sau alte planuri tarifare, precum cele din ofertele speciale pentru perioadele de vacanţă. ANCOM le recomandă utilizatorilor să analizeze oferta furnizorului propriu īnainte de a pleca īn călătorie, pentru a alege planul tarifar care se potriveşte cel mai bine nevoilor proprii de comunicare. Pentru a compara toate tarifele de telefonie și internet disponibile pe piață īn acest moment, utilizatorii pot accesa www.veritel.ro, comparatorul de oferte telecom creat de ANCOM.
Aplicarea noilor tarife se face automat şi īn mod gratuit pentru utilizatorii care au activat serviciul roaming şi folosesc planurile tarifare de bază, fără a fi necesară īncheierea unui abonament suplimentar. Īn plus, pentru a evita şocul facturilor mari, rezultate din utilizarea serviciilor de date, utilizatorii care călătoresc īn afara țării primesc avertizări prin intermediul unor mesaje-text, email-uri sau ferestre pop-up, īn cazul īn care costul datelor descărcate se apropie sau depăşeşte pragul prestabilit de 50 euro sau un alt prag ales īn prealabil.
ANCOM atrage atenția utilizatorilor care au serviciul de roaming activat și se află īn ţară, dar īn apropiere de graniţă, că este posibil ca telefonul să se conecteze automat la reţeaua ţării vecine (roaming involuntar) şi să vorbească la tarife de roaming, plătind şi pentru apelurile pe care le primesc. Utilizatorii pot evita aceste situaţii de roaming involuntar dacă: selectează manual rețeaua, solicită operatorilor activarea serviciului de roaming numai la cerere sau dacă verifică rețeaua īn care se află telefonul, īnainte de a utiliza aparatul. Lista localităţilor identificate de ANCOM ca avānd un risc potenţial de intrare īn roaming involuntar poate fi consultată aici.
Mai multe informaţii privind utilizarea şi costurile serviciului de roaming sunt disponibile pe pagina de internet a Autorităţii, aici.
 
Secţiunea InfoCentru din pagina de internet ANCOM pune la dispoziţia utilizatorilor informații utile despre serviciile de comunicaţii electronice (telefonie, internet şi televiziune) şi serviciile poştale, pentru a-i sprijini īn alegerea şi folosirea acestor servicii. Informațiile se referă īn principal la īncheierea contractelor, modalitatea de tarifare, calitatea serviciilor, deblocarea terminalelor sau serviciul de roaming. Īn plus, utilizatorii pot găsi aici ghiduri dedicate, pe teme precum fraudele prin telefon sau serviciile de acces la internet.