Comunicate de presă

Tarife de interconectare mai mici la serviciile de telefonie, pentru mai multă concurenţă īn beneficiul utilizatorilor

12.12.2013

 

Autoritatea Naţională pentru Administrare şi Reglementare īn Comunicaţii (ANCOM) a finalizat ultima rundă de dezbateri naţionale asupra noilor tarife maxime pentru serviciile de interconectare īn vederea terminării apelurilor telefonice la puncte fixe şi mobile. Īn urma observaţiilor primite īn consultarea publică a măsurilor, tarifele maxime pentru terminarea apelurilor vor fi de 0,14 eurocenţi/minut pentru terminarea la puncte fixe – īn scădere de la 0,67 eurocenţi/minut – şi 0,96 eurocenţi/minut – īn scădere de la 3,07 eurocenţi/minut, pentru terminarea apelurilor la puncte mobile. Măsura va fi consultată şi la nivel european.

 

ANCOM a stabilit şi noi plafoane tarifare pentru serviciile auxiliare de interconectare oferite de toţi furnizorii de reţele de comunicaţii, respectiv pentru serviciile de tranzit național al apelurilor, serviciile de linii īnchiriate segmente terminale şi serviciile de backhaul pe suport Ethernet, furnizate de societatea Romtelecom.

 

Tarifele au fost determinate de ANCOM pe baza unor modele de calculaţie a costurilor şi vor intra īn vigoare după finalizarea etapei obligatorii de consultare europeană. Pentru a obţine valorile corecte ale tarifelor de terminare, ANCOM a calculat costurile eficiente ale furnizării serviciilor, utilizānd ipoteze de lucru īn conformitate cu legislaţia din Romānia, informaţiile transmise de furnizorii de reţele, precum şi cele mai bune practici de modelare de la nivelul Uniunii Europene.

 

Reducerea tarifelor de terminare la telefonie este necesară pentru a stimula concurenţa īn piaţa serviciilor de telefonie. Deşi rata de penetrare a telefoanelor inteligente este comparabilă īn Romānia cu cea din Franţa sau Germania, peste 70% din utilizatorii din Romānia īşi limitează apelurile naţionale de pe telefonul mobil din cauză că sunt preocupaţi de costurile prea mari ale comunicării. Apelurile „īn reţea” au ajuns să reprezinte aproape 90% din totalul traficului de apeluri la puncte mobile.

 

“Barierele īntre reţele, reprezentate īn special de nivelurile mari ale tarifelor de terminare, descurajează comunicarea īntre utilizatorii unor reţele diferite. Noile tarife de terminare propuse de ANCOM reflectă īn mod realist consumul de resurse necesar furnizării serviciilor şi vor asigura o dezvoltare sănătoasă a concurenţei, īn beneficiul utilizatorilor”, a declarat Cătălin Marinescu, preşedintele ANCOM. 

 

Noile tarife vor deveni obligatorii pentru toţi furnizorii de reţele din Romānia identificaţi cu putere semnificativă pe piețele de terminare a apelurilor la puncte fixe și mobile. La fel ca pānă acum, tarifele de terminare nu sunt diferenţiate īn funcţie de tehnologia utilizată (de exemplu, 2G sau 3G, PSTN sau IP), de intervalul orar īn care au loc apelurile sau de originea lor (puncte fixe, puncte mobile, reţele naţionale sau internaţionale).

 

Tariful de terminare se facturează exclusiv īn cazul apelurilor īn afara reţelei şi reprezintă preţul pe care reţeaua apelată īl solicită pentru acceptarea apelului. Īntrucāt acest preţ se regăseşte īn tariful perceput utilizatorului final care iniţiază apelul, practicarea unor tarife de terminare excesive īn raport cu costurile furnizării eficiente a serviciilor poate prejudicia concurenţa la nivelul pieţei cu amănuntul şi denaturează comportamentul de consum al utilizatorilor.

 

ANCOM urmează să notifice Comisiei Europene şi autorităţilor naţionale de reglementare din celelalte state membre ale Uniunii Europene setul de măsuri propuse, īmpreună cu motivele care stau la baza acestor măsuri. Comisia Europeană şi celelalte autorităţi de reglementare vor putea transmite ANCOM comentarii şi observaţii īn termen de o lună de la data notificării, de care ANCOM va trebui să ţină seama īn cel mai īnalt grad.