Comunicate de presă

ANCOM propune modificarea si completarea Regulamentului personalului operator al statiilor de radiocomunicatii din Romānia

10.12.2009

 

Autoritatea Nationala pentru Administrare si Reglementare īn Comunicatii supune consultarii publice un proiect de decizie ce are ca scop modificarea si completarea Regulamentului personalului operator al statiilor de radiocomunicatii din Romānia, pentru a veni īn sprijinul persoanelor care sunt interesate de obtinerea unui certificat de operator.

Proiectul de decizie īsi propune sa modernizeze cadrul de reglementare a certificarii personalului operator al statiilor de radiocomunicatii din serviciile mobil maritim si mobil maritim prin satelit, serviciile mobil aeronautic si mobil aeronautic prin satelit, precum si īn serviciul radiotelefonic pe caile de navigatie interioara. Autoritatea urmareste astfel alinierea prevederilor Regulamentului personalului operator al statiilor de radiocomunicatii din Romānia, aprobat īn cursul anului 2005, cu cele mai noi evolutii pe plan european si mondial īn domeniu, mentinānd totodata un īnalt nivel de competenta si profesionalism pentru persoanele care opereaza statii de radiocomunicatii ce utilizeaza spectrul radio.

Modificarile aduse urmaresc o reglementare mai clara a procedurii de prelungire a valabilitatii pentru certificatul de operator radio. Regulile si principiile de baza stabilite anterior privind formarea de operatori radio profesionisti ramān neschimbate.

Īn Romānia exista īn prezent 11.896 operatori radio profesionisti certificati de ANCOM, printre care personalul de comanda al navelor si aeronavelor, personalul de dirijare a traficului atāt naval, cāt si aerian, precum si personalul din cadrul autoritatilor maritime si aeronautice.

Potrivit legislatiei īn vigoare, personalul de operare al statiilor de radiocomunicatii īn serviciile mobil aeronautic si mobil aeronautic prin satelit, serviciile mobil maritim si mobil maritim prin satelit, serviciul radiotelefonic pe caile de navigatie interioara si serviciul mobil terestru, cu exceptia personalului de operare al statiilor de radiocomunicatii din componenta retelelor nationale de telefonie mobila, trebuie sa posede nivelul de cunostinte necesar operarii respectivelor statii, ANCOM fiind autoritatea care certifica acesti operatori.

Proiectul de decizie poate fi consultat pe pagina de internet a ANCOM aici, persoanele interesate fiind invitate sa formuleze si sa transmita observatii si propuneri pāna la data de 11.01.2010, pe adresa sediului central al ANCOM - Str. Delea Noua 2, sector 3, Bucuresti, sau direct la registratura ANCOM, precum si la oficiile sale judetene. Observatiile si recomandarile pot fi transmise prin fax la numarul +40 732 845 404 sau prin e-mail pe adresa consultare@ancom.org.ro.