Evenimente

Dialog european īntre ERGP și actorii din domeniul serviciilor poștale

 

ANCOM a găzduit astăzi, 19 noiembrie 2014, primul seminar al Grupului Reglementatorilor Europeni īn domeniul Serviciilor Poştale (ERGP) dedicat dialogului cu reprezentanți ai industriei, īn cadrul căruia peste 150 de reprezentanți din partea a peste 30 de autorități de reglementare din Europa și ai principalilor actori europeni din domeniul serviciilor poștale au discutat perspectivele și sustenabilitatea serviciului universal (SU) poștal la nivel comunitar.

O serie de factori de pe piața europeană de servicii poștale, precum creșterea dinamică a segmentelor express și colete poștale – pe fondul dezvoltării comerțului electronic – și scăderea traficului de trimiteri poştale tradiţionale, au generat necesitatea unei analize a modului īn care obligațiile serviciului universal īn domeniul serviciilor poștale evoluează, se modifică și sunt finanțate. Pentru a identifica cele mai bune soluții de răspuns la aceste provocări, seminarul ERGP găzduit de ANCOM a reunit actori activi pe piața serviciilor poștale din Europa (furnizori de servicii poștale, asociații ale consumatorilor și ale industriei poștale, comercianții online etc.), reprezentanți ai Uniunii Poștale Universale (UPU) și ai Comisiei Europene, alături de reprezentanți ai autorităților de reglementare membre ERGP.
Punctul de plecare al dezbaterilor a fost Documentul de discuție privind implementarea serviciului universal īn domeniul serviciilor poștale și efectele modificărilor recente ale obligațiilor aferente serviciilor din sfera serviciului universal īn unele state membre, elaborat de ERGP și supus consultării publice la nivel european īn ultimele două luni. Participanții la eveniment au fost invitați să īși exprime opiniile pe marginea īntrebărilor ridicate prin intermediul documentului de discuție īn ceea ce privește, īn special, modalitatea de definire a sferei SU și a mecanismului de finanțare al SU, dar și modalitatea de desemnare a furnizorilor de serviciu universal sau impactul asupra concurenței din piața serviciilor poștale, analizānd, totodată, impactul pe termen lung a evoluției pieței asupra sustenabilității obligațiilor aferente serviciului universal.
Seminarul de astăzi este parte a unui proiect bi-anual derulat de ERGP și dedicat analizei Implementării obligaţiilor din sfera SU īn domeniul serviciilor poştale īn perspectiva dezvoltării pieţei. Pornind de la Documentul elaborat de ERGP și punctele de vedere exprimate pe parcursul consultării publice și īn cadrul seminarului de la București, ERGP va elabora īn anul 2015 un Raport privind implementarea SU īn domeniul serviciilor poştale şi analiza impactului evoluției pieţei asupra sferei şi asupra sustenabilităţii, pe termen lung, a furnizării SU.
ERGP este organismul european īnfiinţat pentru a consilia şi asista Comisia Europeană īn domeniul serviciilor poştale. Misiunea ERGP este aceea de a facilita consultarea, coordonarea şi cooperarea dintre autorităţile de reglementare din Uniunea Europeană (UE) īn vederea consolidării pieţei interne a serviciilor poştale şi a aplicării consistente a prevederilor Directivei privind serviciile poştale īn Statele Membre UE. ERGP reuneşte autoritățile naționale de reglementare din domeniul serviciilor poștale din Statele Membre UE. Romānia este reprezentată īn ERGP de către ANCOM şi deţine īn 2014 preşedinţia acestui organism.
Discuțiile seminarului au fost moderate de Jack HAMANDE (BIPT), Vice-președinte ERGP 2014, īn vreme ce Camilla SEBASTIANI (AGCOM) - Co-președinte al subgrupului ERGP privind calculul costului net și Lars FORSLUND, (PTS), Co-președinte al aceluiași subgrup, īndeplinesc rolul de raportori ai īntālnirii.
Mai multe detalii despre serviciul universal īn domeniul serviciilor poștale īn Romānia sunt disponibile pe site-ul ANCOM, aici.