Comunicate de presă

Romānia 2020 - tehnologii de comunicații ultra-performante, prețuri tot mai competitive

4.08.2016

Autoritatea Nationala pentru Administrare si Reglementare īn Comunicatii (ANCOM) a adoptat astazi ”Strategia ANCOM pentru comunicațiile digitale 2020,document ce conține analiza-diagnostic a situației actuale īn sectorul comunicațiilor din Romānia, precum și tendințele de viitor, pe baza carora ANCOM a formulat prioritațile strategice și principalele direcții de acțiune pentru urmatorii 5 ani de administrare și reglementare a pieței telecom.

Prioritațile Autoritații pentru 2016-2020
Potrivit Strategiei publicate, Autoritatea se va concentra īn perioada 2016-2020 pe maximizarea beneficiilor utilizatorilor telecom din Romānia, cu precadere prin promovarea competitivitații rețelelor și tarifelor de comunicații. “Īn urmatorii cinci ani vom promova mai mult decāt oricānd inovarea și performanța tehnologica la nivelul infrastructurii de comunicații din Romānia. Rețelele mai eficiente, cu performanțe tehnice superioare, īncorporeaza inovația mai repede, pot concura mai bine și permit furnizarea de servicii mai competitive īn zone geografice mai extinse”, a declarat Catalin Marinescu, Președintele ANCOM.
Direcții de acțiune ANCOM
Printre direcțiile de acțiune identificate īn Strategia ANCOM se numara mai multe masuri cu impact direct asupra utilizatorilor telecom din Romānia. Astfel, Autoritatea are īn vedere realizarea unor harți interactive de acoperire teritoriala a rețelelor de comunicații din Romānia, pentru o informare cāt mai corecta a utilizatorilor telecom. Harțile interactive ale ANCOM vor permite afișarea unor detalii relevante pentru utilizatori, precum viteze de transfer de date, tehnologii disponibile, precum și nivelul calitativ al acoperirii (de baza, buna și foarte buna).
De asemenea, ANCOM ia īn calcul introducerea unei perioade de proba īn contractele de servicii mobile cu executare succesiva care exclud furnizarea de echipamente, pentru a le facilita utilizatorilor schimbarea furnizorului și pentru a stimula cererea de servicii.
Īn plus, Autoritatea va analiza daca includerea serviciilor de acces īn banda larga īn serviciul universal poate susține obiectivele Agendei Digitale pentru Romānia, astfel īncāt sa determine extinderea rețelelor de banda larga la puncte fixe īn zone defavorizate și, astfel, maximizarea acoperirii la nivel de populație pāna īn anul 2020.
Evoluții și tendințe 2020
Potrivit Strategiei publicate de ANCOM, pachetele de servicii de comunicații convergente fix-mobil vor deveni produse de masa pāna īn anul 2020. Utilizatorii romāni vor avea la dispoziție tot mai multe servicii și aplicații oricānd, oriunde (acasa, la serviciu, īn vacanța, staționar sau īn mișcare etc.) și pe orice echipament (calculator desktop sau portabil, tableta, telefon etc.). Īn egala masura, Wi-Fi-ul va deveni o obișnuința pentru conectarea online a multiplelor echipamente terminale īn majoritatea gospodariilor din Romānia.
Pe masura migrarii serviciilor īn online, frontierele dintre serviciile de comunicații electronice tradiționale și serviciile online („aplicații”) se vor estompa. Utilizatorii se vor angaja tot mai des īn comunicație simultana printr-o varietate de echipamente și aplicații, astfel īncāt servicii precum videotelefonia pe televizor sau tableta vor īnlocui tot mai des clasicele apeluri vocale īn familie și īntre prieteni, iar teleconferința pe laptop, multe dintre deplasarile oamenilor de afaceri.
Despre Strategia ANCOM pentru comunicațiile digitale 2020

Analiza strategica ANCOM a fost adoptata īn urma unui proces de consultare publica derulat īn perioada mai-iunie 2016 și urmeaza adoptarii īn 2015 a unor politici și strategii sectoriale importante pe plan național și european. Strategia ANCOM vine īn contextul intrarii īn vigoare a Regulamentului UE privind internetul deschis și eliminarea roaming-ului īn Europa, fiind adoptata īn paralel cu dezbaterile privind revizuirea cadrului european de reglementare a comunicațiilor și cu transpunerea īn Romānia și aplicarea īn practica a masurilor privind reducerea costurilor rețelelor de banda larga.