Comunicate de presă

De la 15 iunie 2017, roaming la tarife naționale īn Uniunea Europeană

12.06.2017

 

 

Īncepānd cu data de 15 iunie 2017, minutele, SMS-urile și datele consumate īn roaming īn interiorul Uniunii Europene (UE) și tărilor din Spațiul Economic European (SEE) se vor scădea din resursele naționale incluse. După epuizarea acestora, consumul va fi tarifat la fel ca īn Romānia, īn afara propriei rețele, dar īn limitele unei utilizări rezonabile. Se realizează astfel trecerea completă la „Roam like at home”, sistemul de tarifare european menit să protejeze utilizatorii de grija facturii de roaming īn țările UE, dar și īn Norvegia, Islanda și Liechtenstein (SEE).

Cine are dreptul să beneficieze de „Roam like at home”

Noile condiții se aplică īn mod automat tuturor planurilor tarifare cu serviciul de roaming inclus, achiziționate atāt īnainte de 15 iunie 2017, cāt și după această dată. Pentru a beneficia de „Roam like at home” clienții existenți nu trebuie să-și achiziționeze un nou plan tarifar sau să īși reīnnoiască abonamentul īn vigoare.

De „Roam like at home” nu vor beneficia clienții care aleg īn mod expres un plan tarifar alternativ pentru serviciul de roaming īn UE/SEE. Totuși, clienții care au făcut o astfel de alegere au dreptul să revină la „Roam like at home” fără niciun cost suplimentar.

Cum se tarifează consumul īn roaming īn UE/SEE

 

1.    Apelurile și SMS-urile:

Īncepānd cu data de 15 iunie 2017, apelurile (minutele) efectuate și SMS-urile trimise īn roaming, către orice destinație din UE/SEE (inclusiv către orice număr de telefon din Romānia) se scad, pānă la epuizarea lor, din minutele și SMS-urile naționale incluse, după care se aplică tarifele din Romānia, pentru traficul īn afara propriei rețele.

Apelurile și SMS-urile primite īn roaming īn UE/SEE sunt gratuite.   

2.    Internet - datele (MB/GB):

Ca regulă generală, datele (MB/GB) consumate īn roaming īn UE/SEE se scad, pānă la epuizarea lor, din datele naționale incluse, după care se aplică tarifele din Romānia. 

Totuși, īn cazul planurilor tarifare cu date (cvasi)nelimitate, furnizorii pot stabili o limită de date (MB/GB) care pot fi consumate īn roaming īn UE/SEE fără costuri, urmānd să aplice după epuizarea acesteia un tarif de maxim 7,7 Euro/GB (0,0077 Euro/MB), fără TVA. Află mai multe detalii despre cum va fi tarifat consumul de date īn roaming aici.   

Posibile excepții de la tarifarea unitară īn UE/SEE

Furnizorii care nu sunt īn măsură să susțină comercial furnizarea „Roam like at home” pot solicita și pot fi autorizați de autoritatea națională de reglementare, īn urma unei analize, să perceapă utilizatorilor o suprataxă īn plus față de tarifele naționale, īncă de la primul minut/SMS/MB consumat īn roaming īn UE/SEE.  

Cum va fi prevenit consumul abuziv sau anormal īn roaming īn UE/SEE

Pentru a preveni folosirea abuzivă sau anormală a roaming-ului īn UE/SEE, adică folosirea īn alte scopuri decāt pentru călătorii ocazionale īn afara Romāniei, de exemplu utilizarea permanentă īn UE/SEE a serviciilor de roaming, orice furnizor poate defini o politică de utilizare rezonabilă a acestui serviciu.

Clienților care depășesc utilizarea rezonabilă a serviciului de roaming īn UE/SEE li se pot aplica anumite suprataxe, īn plus față de tarifele naționale. Valoarea acestor suprataxe nu poate depăși un anumit plafon. Află mai multe detalii despre suprataxele aplicabile īn roaming aici.  

Condițiile de utilizare rezonabilă a serviciului de roaming īn UE/SEE trebuie descrise, īn mod detaliat, īn contractele dintre furnizori și clienți.

Se vor putea aplica suprataxe pentru consum abuziv sau anormal īn următoarele situații:

  • dacă un utilizator nu prezintă, la cererea furnizorilor, o dovadă privind reședința obișnuită sau existența unor legături stabile cu Romānia;
  • dacă, īntr-o perioadă de monitorizare de cel puțin 4 luni, se īnregistrează, pe o anumită cartelă SIM, īn mod cumulativ atāt consum de servicii mobile (minute, SMS-uri, date), cāt și prezență (conectare la rețea) mai mare īn roaming īn UE/SEE față de nivelul național;
  • dacă o cartelă SIM īnregistrează o lungă perioadă de inactivitate și poate fi asociată unei utilizări preponderente sau chiar exclusiv īn roaming īn UE/SEE;
  • dacă un utilizator a cumpărat și utilizat succesiv īn roaming īn UE/SEE mai multe cartele SIM de la același furnizor.

Mai multe informații cu privire la „Roam like at home” sunt publicate īn secțiunea dedicată acestui subiect, de pe pagina de internet a ANCOM, www.ancom.org.ro.