Comunicate de presă

ANCOM propune scăderea tarifelor īntre operatori pentru portarea numerelor

22.01.2018
 
 
ANCOM lansează astăzi īn consultare publică propunerea de a scădea tarifele pe care furnizorul acceptor le datorează furnizorului donor pentru fiecare număr portat. Ținānd cont de volumul semnificativ de numere portate la nivel național īn ultimii ani şi de faptul că aceste tarife au fost stabilite īn anul 2010, propunem o scădere cu 44% a tarifului pentru fiecare număr fix portat de la 7,8 euro la maxim 4,4 euro, respectiv cu 66% a tarifului pentru fiecare număr mobil portat, de la 5,6 euro la maxim 1,9 euro. Reducerea costurilor furnizorilor acceptori ar putea stimula operatorii să lanseze pe piață oferte mai avantajoase pentru a atrage noi utilizatori sau a-i păstra pe cei actuali” , a declarat Sorin Grindeanu, preşedintele ANCOM.
 
Metodologia de calcul al tarifelor de gros
Nivelul maxim al tarifelor de portare a fost stabilit de ANCOM prin metoda analizei comparative de tip benchmark, pe baza informațiilor colectate de la 25 din cele 37 de ţări membre ale Grupului Reglementatorilor Independenți. Tarifele anterioare au fost stabilite de ANCOM īn anul 2010, tot pe baza unei analize comparative de tip benchmark.
 
Tariful de gros de portare a numerelor fixe
Tariful propus de 4,4 euro pentru portarea numerelor geografice, a numerelor independente de locaţie şi a numerelor nongeografice, altele decāt cele pentru servicii de comunicații electronice destinate publicului furnizate la puncte mobile, a fost determinat pe baza analizei benchmark, ca medie a tarifelor de portare a numerelor la nivel de gros practicate īn Austria, Bulgaria, Cehia, Cipru, Grecia, Irlanda, Letonia, Macedonia, Olanda, Polonia, Portugalia, Serbia, Slovacia, Spania și Turcia, ponderate cu populaţia.
 
Tariful de gros de portare a numerelor mobile
Tariful propus de 1,9 euro pentru portarea numerelor nongeografice pentru servicii de comunicații electronice destinate publicului furnizate la puncte mobile a fost determinat pe baza analizei benchmark, ca medie  a tarifelor de portare la nivel de gros practicate īn Bulgaria, Cehia, Cipru, Franța, Grecia, Irlanda, Letonia, Macedonia, Portugalia, Serbia, Slovacia și Turcia, ponderate cu populaţia. 
 
Portabilitatea numerelor şi tariful de gros pentru portare
Portabilitatea numerelor oferă utilizatorilor libertate deplină de alegere pentru că permite păstrarea numărului la schimbarea furnizorului de servicii de comunicații electronice. ANCOM a creat pentru informare site-ul www.portabilitate.ro, unde utilizatorii pot afla īn ce reţea funcţionează orice număr folosit īn Romānia, chiar dacă a fost portat.
Tariful de gros pentru portarea numerelor este destinat să acopere costurile furnizorului donor generate de portarea numărului la furnizorul acceptor. Costurile de portare sunt generate de activităţile tehnice (realizarea portării numărului respectiv), operaţionale şi administrative, precum şi de actualizarea bazelor de date locale utilizate şi a bazei de date centralizate.
 
Procesul de consultare publică
Proiectul de decizie privind modificarea tarifelor de portare a numerelor poate fi consultat aici, persoanele interesate fiind invitate să formuleze şi să transmită observaţii şi propuneri pānă la data de 22.02.2018, pe adresa sediului central al ANCOM (Str. Delea Nouă nr.2, sector 3, Bucureşti), direct la registratură sau prin intermediul direcţiilor regionale ale Autorităţii. Observaţiile pot fi transmise şi prin fax la numărul +40 372 845 402 sau prin e-mail pe adresa consultare@ancom.org.ro