Comunicate de presă

Minutele internationale nu pot fi utilizate in roaming

08.08.2017

 

Autoritatea Națională pentru Administrare și Reglementare īn Comunicații (ANCOM) atrage atenția utilizatorilor de telefonie că apelurile efectuate din Romānia către numere din alte țări, inclusiv din Uniunea Europeană (UE), nu trebuie confundate cu apelurile efectuate īn roaming internațional. Aceste servicii sunt tarifate diferit de către furnizori.

Apelurile īn roaming și tarifarea lor

Serviciul de roaming internațional le oferă utilizatorilor posibilitatea să folosească telefonul mobil atunci cānd călătoresc īn afara țării și să sune de acolo către orice destinație (inclusiv īn Romānia).

Apelurile efectuate īn roaming internațional sunt tarifate diferit, īn funcție de țara vizitată și de numerele apelate (destinația apelurilor). Pentru apelurile efectuate īn roaming īn interiorul UE/SEE se aplică sistemul „roam like at home” (dacă utilizatorii nu au optat pentru un plan tarifar alternativ) și se consumă din minutele naționale incluse īn planul tarifar (abonament/cartelă preplătită). Aceste apeluri nu consumă din minutele internaționale incluse īn planul tarifar.

De fiecare dată cānd un utilizator intră īn roaming īntr-o altă țară primește de la furnizorul său un SMS cu tarifele care i se aplică īn roaming.

Apelurile internaționale și tarifarea lor

Serviciul de apeluri internaționale le permite utilizatorilor aflați īn Romānia să sune, de pe telefonul fix sau mobil, către numere din alte țări.

Apelurile internaționale sunt tarifate diferit, īn funcție de rețeaua din care se apelează (fixă sau mobilă) și de numerele apelate. Există oferte cu minute internaționale incluse, de cele mai multe ori către numere din UE. Minutele internaționale nu pot fi utilizate īn roaming.

Tabel comparativ apeluri īn roaming/apeluri internaționale

 

 

Locul unde se află utilizatorii atunci cānd sună

Modul de tarifare

Către numere din

UE/SEE (inclusiv Romania)

Către numere din

afara UE/SEE

Apeluri efectuate īn roaming din UE/SEE

UE/SEE, cu excepția Romāniei

Se aplică „roam like at home” (dacă utilizatorii nu au optat pentru un plan tarifar alternativ). Vezi detalii aici.

Tarife diferite īn funcție de numerele apelate

(nu se aplică „roam like at home”)

Apeluri efectuate īn roaming din afara UE/SEE

 

Īn afara UE/SEE

 

Tarife diferite īn funcție de țara vizitată și de numerele apelate

Apeluri internaționale

Romānia

Tarife diferite īn funcție de rețeaua din care se apelează

și de numerele apelate


Pentru a găsi cele mai avantajoase oferte de telefonie, inclusiv cu minute incluse către destinații internaționale sau pentru apeluri īn roaming, utilizatorii pot accesa www.veritel.ro, comparatorul de oferte telecom pus la dispoziție de ANCOM și accesibil gratuit.